Ohjeet

Seurasitko vierestä, kun maan ensimmäinen jäähalli nousi Hakametsään vuonna 1965? Muistatko nähneesi aloittelevan Negativen keikalla Tammerfestissa? Olitko paikalla, kun Ruotsin kuninkaalliset kävivät viimeksi Tampeerella? Solmu on Tampereen museoiden uusi sosiaalinen museopalvelu. Solmun tarkoituksena on parantaa museopalveluiden ja yleisön välistä kommunikointia ja aktivoida museoasiakkaita mukaan aineiston keräämiseen ja jakamiseen.

Solmun ensimmäinen versio avautuu lauantaina 20.2.2010 ja palvelua kehitetään käyttäjien ja ylläpitäjien palautteeseen perustuen kevään 2010 aikana.

Tampereen museot toimivat pirkanmaalaisen ja tamperelaisen kulttuurin ja elämäntavan tallettajana, tutkijana ja esittelijänä. Jotta paikallista elämää ja ilmiöitä saataisiin tallennettua ja dokumentoitua tulevaisuudessa entistäkin monipuolisemmin ja kattavammin, haastaa Tampereen museot museoasiakkaat jakamaan ajatuksia nyt myös verkkoympäristössä Solmu -palvelussa.

Solmu toimii nettigallerioiden tavoin: Kuka tahansa asiasta kiinnostunut voi ladata tiedostoja verkkosivuilla olevien solmujen, eli teemojen alle. Materiaali voi olla mitä tahansa; valokuvia, videokuvaa, tarinoita, tai vaikkapa ääninäytteitä. Materiaalin jakaminen vaatii rekisteröitymisen palveluun, mutta jaettua aineistoa voi katsella ja kommentoida ilman rekisteröitymistä.

Palvelua hallinnoi Tampereen kaupungin museopalveut. Palveluntarjoaja tuottaa säännöllisesti uusia solmuja ajankohtaisista ja muutoin kiinnostavista aiheista, jotka liittyvät tamperelaisuuteen ja paikalliskulttuuriin. Tampereen museot tuottaa perustamiinsa Solmuihin materiaalia omista kokoelmistaan. Solmujen alle rekisteröityneet käyttäjät voivat ladata ja materiaalia muita käyttäjiä varten, ja he voivat halutessaan luovuttaa materiaalia palvelun ylläpitäjälle, Tampereen kaupungin museopaveluille, ja avustaa tätä tällä tavoin paikalliskulttuurin monimuotoisuuden tallettamisessa ja näytteillepanemisessa. Samalla Solmu tarjoaa mielenkiintoisen ja ajankohtaisen virtuaalisen paikan viihtyä.

Rekisteröidy

Paina "Rekisteröidy" -ikonia.

Rekisteröitymällä pääset lataamaan ja julkaisemaan tiedostoja Solmu -palvelussa. Rekisteröitymisikoneja löydät Solmun etusivulta kahdesta kohdasta, oikeasta ylänurkasta ja tervehdystekstin alta. Molemmat vievät rekisteröitymislomakkeeseen. Rekisteröitymislomakkeessa kysytään seuraavat asiat:

Käyttäjätunnus - Tämä näkyy palvelun muille käyttäjille. Voit esiintyä omalla nimelläsi tai käyttää nimimerkkiä.

Sähköpostiosoite - Osoitetta ei julkisteta ja sitä käytetään vain käyttäjätunnuksen ja salasanan lähettämiseen, tai jos ylläpitäjälle tulee tarvetta ottaa sinuun yhteyttä.

Etunimi, sukunimi, puhelinnumero - Nämä tiedot tulevat vain palvelun ylläpitäjän käyttöön eikä niitä näytetä palvelun muille käyttäjille tai luovuteta eteenpäin.

Julkiset tiedot - Tämä on vapaaehtoinen kenttä, johon voit syöttää tietoja, esim. sähköposti- tai www –osoitteen, jotka haluat näyttää palvelun muille käyttäjille. Muut käyttäjät näkevät nämä tiedot klikkaamalla käyttäjätunnustasi.

Captcha – Tässä kohdassa pitää syöttää kentän yläpuolella näkyvä kirjaimista ja numeroista koostuva koodi. Tämän tarkoituksena on estää automatisoituja roskaposti-robotteja syöttämästä ei-toivottua sisältöä palveluun.

Solmu –palvelu lähettää sähköpostiisi käyttäjätunnuksen sekä kertakäyttöisen salasanan, jota käytetään ensimmäistä kertaa palveluun kirjauduttaessa.

Kirjautuminen, omien tietojen muuttaminen ja uusien tunnusten tilaaminen

Kirjautumiskuvakkeita on etusivulla kaksi, oikeassa yläkulmassa sekä tervehdystekstin alapuolella. Molemmat vievät kirjautumislomakkeeseen.

Paina "Kirjaudu" -ikonia

Kun kirjaudut Solmuun:
Rekisteröidy
-kuvake muuttuu Profiili –kuvakkeeksi ja Kirjaudu –kuvake muuttuu Ulos –kuvakkeeksi. Kirjaudut ulos palvelusta siis palvelun oikeasta yläkulmasta.

Kuvakkeet muuttuvat  kirjautuessa

Klikkaamalla Profiili –kuvaketta pääset muuttamaan käyttäjätietojasi. Klikkaamalla käyttäjänimesi alla näkyvää Muokkaa –välilehteä pääset muuttamaan sähköpostiosoitteesi ja salasanasi, sekä lataamaan profiiliin ”virtuaaliset kasvosi / kuvasi”.

Muokkaa -välilehden alla on Henkilökohtaiset tiedot -linkki, jota klikkaamalla pääset muuttamaan julkisia tietojasi sekä puhelinnumerosi.

 

Tietojasi muuttaaksesi paina "muokkaa" -välilehteä profiilissasi.

Jos olet unohtanut salasanasi, voit tilata uuden salasanan klikkaamalla Rekisteröidy -kuvaketta ja Pyydä uutta salasanaa -välilehteä. Jos olet unohtanut käyttäjätunnuksesi, ota yhteyttä ylläpitäjään.

Solmu –palvelun sisällöstä hakeminen

Etusivun sanahakukenttä hakee koko palvelun sisällöstä. Tämä haku on kaikkein laajin.

Koko palvelun kattava sanahaku löytyy yläpalkista

Selaa solmuja -kuvakkeen kautta pääset hakemaan tietyn aihepiirin mukaista materiaalia, esim. johonkin tiettyyn museoon liittyvää materiaalia.

Selaa solmuja -sivun haku

Selaa jäseniä -kuvakkeen kautta pääset hakemaan palveluun rekisteröityneitä käyttäjiä ja heidän jakamiaan tiedostoja.

 

Solmun käyttäjiin voit tutustua Selaa jäseniä -haulla.

Kuvat-, tekstit-, videot- ja äänet -kuvakkeiden kautta pääset selaamaan kaikkea palveluun ladattua materiaalia tiedostotyypeittäin. Haku tapahtuu sanahaulla tiedostojen otsikoista ja kuvausteksteistä.

 

Eri tiedostomuodoissa voit hakea sanahaulla.

Yksittäisen solmun sisällä on Hae tästä solmusta –sanahakukenttä, jonka avulla voit hakea materiaalia kyseisen solmun sisällä olevista tiedostojen otsikoista, kuvausteksteistä ja kommenteista.

 

Yksittäisen näyttelyn solmun sisällä voidaan myös hakea.

Tiedostojen jakaminen ja luovuttaminen Tampereen museoille

Solmu –palvelussa voi jakaa tiettyyn teemaan eli ”solmuun” liittyviä tiedostoja ja kommentoida niitä.

 

Tiedostoja lisätään solmuihin "Lisää tiedosto" -painikkeella.

Tiedostoja voi jakaa kahdella tavalla:

Muiden käyttäjien katseltavaksi ja kommentoitavaksi vain Solmu –palvelussa.

Solmuun jakamasi tiedostot ovat omassa hallinnassasi. Voit muuttaa niihin liittyviä tietoja ja poistaa tiedoston niin halutessasi.

 

Tiedoston lisääminen omalta koneelta muiden katseltavaksi (kuva, teksti)

Kuvia ja tekstitiedostoja lisätään suoraan omalta koneelta.

Tiedoston lisääminen Youtuben tai Entertonementin kautta (video, ääni).

Lisää videotiedostot lisätään YouTubeen,
äänitiedostot Entertonementiin ja istutetaan Solmuun.

Muiden käyttäjien katseltavaksi ja kommentoitavaksi Solmu –palvelussa luovuttaen tiedoston käyttöoikeuden samalla Tampereen Museoille.

Kun luovutat tiedoston käyttöoikeuden Tampereen museoille, sitoudut palveluntarjoajan laatimiin käyttöehtoihin. Tampereen kaupungin museopalvelut saa käyttäjän palveluun lataamaan materiaaliin edellä todetut oikeudet ja luvan tallentaa sen kokoelmiinsa. Tampereen kaupungin museopalvelut saa arkistoida ja käyttää materiaalia omassa tutkimus-, näyttely- ja julkaisutoiminnassaan sekä välittää materiaalia asiakkaittensa tutkimus- ja julkaisukäyttöön ilman käyttäjän erillistä suostumusta ja ilman erillistä korvausta käyttäjälle.

Oikeudet luovutetaan museoille lomakkeen tällä kohdalla.

Solmussa jaettavien tiedostojen tiedostotyypit ja maksimikoot ovat:

  • Kuva: jpg, 50Mt
  • Teksti: pdf, rtf, txt, 50Mt
  • Video: wmv, 3gp, avi, mov, mp4, mpeg, mpg, flv, mkv, 50Mt
  • Ääni: mp3, wma, ogg, wav, 50Mt

Tiedostojen jakamisen yhteydessä kysytään lisätietoja, jotka toimivat myös hakutietoina.

Pakollisia tietoja ovat:

  • Tiedoston otsikko
  • Tekijän nimi
  • Tiedoston jakajan nimi

Asiattoman sisällön ilmiantaminen ylläpidolle

Jos havaitset palvelussa asiatonta sisältöä (tiedostoja, kommentteja, linkkejä tms.), ilmoita siitä välittömästi ylläpidolle, jotta se voi poistaa häiritsevän materiaalin. Tiedostojen yhteydessä on valmis Ilmianto –linkki, jota klikkaamalla saat lähetettyä viestin ylläpidolle. Muissa tapauksissa voit käyttää yhteydenottolomaketta.

 

Ilmoita asiattomasta sisällöstä ylläpidolle.

Palaute

Ehdota Tampereen kaupungin museopalveluille, mistä aiheesta haluaisit jakaa tiedostoja ja keskustella. Voit myös antaa muuta palautetta yhteydenottolomakkeen avulla.

Yhteystiedot

Tampereen kaupungin museopalvelut
etunimi.sukunimi@tampere.fi

Outi Penninkangas