Tampereellisia toivotuksia

Tampere-aiheiset postikortit onnittelukortteina 1900-l:n alussa

Jo 1900-luvun alussa eri paikkakunnilta valokuvatut näkymät päätyivät runsaslukuisina postikortteihin. Myös Tamperetta ikuistettiin postin kuljetettavaksi monelta suunnalta. Suosittuja postikorttinäkymiä löytyi erityisesti Pyynikiltä, Hämeenkadun varrelta, Tammerkosken partailta ja Keskustorin ääreltä, mutta toki muualtakin. Kuvan kohde tai kuvauspaikka ilmoitettiin vähintäänkin kaupungin tarkkuudella. Toisinaan hyvinkin pieni alue kaupunkia saattoi olla "Tampere".

Tamperelaisnäkymiä ei lähetetty vain ulkopaikkakuntalaisille. Oman kaupungin kuvia sopikin osoittaa vaikka seinänaapurille, sillä valokuvien oheen painetuissa teksteissä ei tavattu toivotella terveisiä Tampereelta. Luonnollisesti paikkakuntakortit tekivät Tampereen maisemia tunnetuiksi muuallakin. Niitä katselivat tarkasti myös kortteja keräilleet aikalaiset. Toisinaan lähettäjä pahoittelee jouduttuaan valitsemaan sellaisen kortin, jonka tietää keräilevällä vastaanottajalla jo olevan.

Tärkeintä paikkakuntakorteissakin lienee ollut tuttavien kanssa vaihdetut terveiset ja kuulumiset, eikä siihen kaivattu osuvaa tai puhuttelevaa kuvaa. Niinpä Tampereen näkymät kelpasivat mainiosti vuosittaisjuhlien toivotuksiin sekä välittämään onnea nimi- ja syntymäpäiväsankareille. Tampereen museoiden postikorttikokoelman toivotuksia sisältävät paikkakuntakortit välittävät usein myös hyvää joulua tai onnellista uutta vuotta kesäisin maisemakuvin.

Löysitkö tuttuja maisemia? Lisää paikkakuntakortteja Tampereelta ja Pirkanmaalta Museosiiri-tietokannassa.

Muita solmuja aiheesta:

  • Array
Lisää tiedosto Vaatii kirjautumisen palveluun.

Kommentit

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
Tämän kohdan tarkoitus on estää automatisoituja roskaposti-robotteja syöttämästä ei-toivottua sisältöä sivustolle.
c
F
H
X
3
V
Syötä koodi ilman välilyöntejä. Huomioi että kirjainten koolla on väliä.