Mittaväline

No votes yet

Teoksen tiedot

Tekijä:
Reetta Tervakangas
Tiedoston jakaja:
Tiina Paavola
Syntypaikka:
Tampere
Syntyaika:
2010
Asiasanat:
Tampella
Käyttäjän Tiina Paavola kuva
Lisääjä: Tiina Paavola
Lisätty: 25.10.2010

Tampellan museokokoelmaan kuuluu useita vanerisia mittavälineitä, ns. kaulaimia. Pienimmän kaulaimen hahlo on 130 mm, suurimman 170 mm. Esine lienee tekstiiliteollisuuden työväline, mutta mihin tarkoitukseen sitä on käytetty ja milloin? Mikä on esineen nimi? Onko käyttöpaikka Tampella vai Lapinniemi?

Muita aiheeseen liittyviä

Kommentit

Vaimo käytti samanlaisia kaulaimia juuri kehruukoneilla, toinen

Vaimo käytti samanlaisia kaulaimia juuri kehruukoneilla, toinen kohde oli ns. rullauskone. Sillä tehtiin määräkokoisia rullia kutomoon ja kaulaimilla asia tarkistettiin.

Moro-lehdessä olleen esinekyselyn kautta venerikaulainten

Moro-lehdessä olleen esinekyselyn kautta venerikaulainten arvoitus paljastui! Aamulehteen lähetti sähköpostia mies, joka kertoi tehneensä kyseisiä kaulaimia 1970-80 -luvuilla useita satoja, valmistus tapahtui Tampellan pellavatehtaan puusepänverstaalla. Kaulaimet toimitettiin pellavan kehrääjille: kehrääjä koetteli kaulaimella, koska pyörivä pupina oli tarpeeksi täynnä ja sitten se nostettiin pois eräänlaisella 'apuhaarakepillä'. Toinen yhteydenotto koski kaulainten käyttöpaikkaa, naishenkilö muisteli vastaavanlaisia kaulaimia käytetyn Lapinniemen kutomossa 1960-luvulla. Kiitos molemmille vastaajille!

Kirjoita uusi kommentti

CAPTCHA
Tämän kohdan tarkoitus on estää automatisoituja roskaposti-robotteja syöttämästä ei-toivottua sisältöä sivustolle.
p
G
P
y
Z
E
Syötä koodi ilman välilyöntejä. Huomioi että kirjainten koolla on väliä.